Depresszió? Szorongás? Pánik? Blog magamnak, nektek, nekünk. A közös gyógyulásért.

Lélekpercek

Lélekpercek

A Nem Szeretett Lányok : Az Anyák Napjával való megküzdés 8 módja

2019. május 13. - tündér86

Jópár embernél ez az egyik legstresszesebb napja az évnek.

Igen, megint elérkeztünk az évnek ezen részéhez, egy naphoz, mely sokakat rettegéssel tölt el. Sokan az év legrosszabb napjaként tartják számon, míg mások számára szinte hasonlóan szép ünnep mint a Karácsony vagy a Hálaadás. Ezen a napon, május második vasárnapján, a kulturális elvárások szinte erőltetik ezt a sziruposságot mindenféle csillogással, üdvözlőkártyákkal, rózsával, és különféle kinyilatkoztatásokkal mint például " A világ legjobb anyukája" vagy épp "Nincs az anya szereteténél hatalmasabb". Mi, akik még kapcsolatban vagyunk a nem szerető és kétségtelenül mérgező anyukánkkal gyakran végezzük érzéstelen kóvályogva az üzletek soraiban, keresve valamit , ami egy kis szerencsével nem árulja el és nem hagyja cserben belső énünket.

Ahogy egy olvasónk mondta : UTÁLOM, UTÁLOM, UTÁLOM EZT AZ ÜNNEPET. IGEN, SZERETEM AZOKAT A RESZKETŐ, BIZONYTALAN LÁBON ÁLLÓ ÜDVÖZLŐ KÁRTYÁKAT, AMIKET A FIAIM ADNAK NEKEM, DE A KIRÁLYNŐ MEGKÖVETELI AZ IRÁNYÍTOTT ELŐADÁST, ÉS EZ MINDEN ÉVBEN EGYSZERŰEN CSAK KIBORÍT. 

Azok , akiknek már nincsen meg a kapcsolat, titkos módszerekkel oldják meg : kitérnek a vasárnapi terveiket érintő kérdések elől, és remélik hogy képesek lesznek elterelni saját figyelmüket egészen addig mígnem az óra elüti az éjfelet és hála az égnek, ismét itt a hétfő.

 

IDŐNKÉNT ÚGY ÉREZHETED, MINTHA TE LENNÉL AZ EGYETLEN ...  DE NEM TE VAGY

Az ok , amiért Anyák napján a nem szeretett lány annyira szörnyen érzi magát, az az a fajta elhatárolódás mi által ő az egyetlen olyan lány a Földön, akit nem szeret az anyukája. Amint az előzőekben is írtam, rájöttem, hogy ez az érzés, mi szerint túlságosan is mások vagyunk mint mindenki más, legalább annyira káros, mint az anyai szeretet hiánya. Miután mindez gyerekkorban kezdődik, a sehova se tartozás mély érzékelése elleni egyetlen védelem - miután, ha a saját anyád nem szeret, akkor ki fog? - a tagadás és a reménykedés. A gyerek bebiztosítja magát afelől, hogy az ő anyja se más mint más anyák, és talán amiket mond, nem is igazán gondolja komolyan ; a tagadás a felnőttkorban is éveken át tarthat. Viszont , ha a reménykedés oldaláról nézzük, a gyerek mindig hinni fog valamiféle varázslatban, ami megszeretteti őt az anyával, és megerősíti a gyereket abban a biztonságos áramlásban, hogy az anya szeretheti, de ez a reménykedés a legtöbbjük számára úgy tűnik nem jár lejárati idővel. Az az érzés, hogy ő nem tartozik sehova, minden olyan érzelmi kötődést beszennyezhet, amit a nem szeretett lány felnőtt korában kialakít magának ; teljesen együtt tud létezni annak az örömével, hogy kialakíthatja a saját szerető családját, ami kb minden, ami a valós eredeti biológiai családja nem volt. 

Az elidegenedés valósága egyáltalán nem olyan ritka és szokatlan ahogy a legtöbb ember gondolja ; ez csak éppenséggel egy erősen védett titok.  Ahogy bizonyára vannak boldog és gyengéden összetartó családok, a diszfunkció jóval gyakoribb mint ahogy azt gondolnánk.

 

4 MÓDSZER, HOGYAN KEZELD AZ ANYÁK NAPJÁT, HA KAPCSOLATBAN , VAGY MÉRSÉKELT KAPCSOLATBAN VAGYTOK

 

Talán nehéz érzelmi egyensúlyban maradni  a kultúra és a társadalom különféle üzeneteivel, hatásaival, első és legfontosabb tennivaló, hogy dolgozz érzéseid kezelésén legalább annyira mint az elvárásaidon. Ez egyetlen vasárnapot érint egy évben, és igen, egyben túl is lehetsz rajta.

1. NE KÖTELEZD EL MAGAD A MÁGIKUS GONDOLKODÁS MELLETT

Ha még reménykedsz abban, hogy kapcsolatod az édesanyáddal még megjavítható vagy megváltoztatható, próbáld meg nem meglátogatni ezen a vasárnapon. Ha még mindig az a szokásod , hogy a kedvére tegyél. az elvárásaid legyenek reálisak és kérlek, emlékezz, az újraegyesülő nagy jelenetek, amikben az anya van leginkább jelen, csak a filmekben történnek meg.

2. ÁLLÍTS FEL HATÁROKAT

Emlékezz arra, hogy felnőtt vagy és senki nem nyomkodhatja a gombjaidat hacsak te magad nem engeded.  Készíts terveket, amik megtartják mindazt, amit fejben kezelni tudsz ; ha van egy családi összejövetel. ahol csak a szokásos játékok és kivételezések kerülnek színpadra, gondolkodj el azon mire hogy fogsz reagálni az idő előrehaladtával. Nincs szükség arra, hogy konfrontálódj,  de igenis emlékezz arra, hogy van beleszólásod abba, mások hogy bánnak veled. A sértegető viselkedés sosincs rendben, még Anyák Napján sem. - megjegyzés: az öcsém mikor elmondott minden önző dögnek, miközben azt egyáltalán nem vette észre, hogy anyánk viselkedése se normális : fekszik az ágyban és elküld minket a francba? Ezzel nincs baj? -

3. NE TÉGY TÖBBET, MINT AMENNYIRE AZT HISZED, KÉPES VAGY

Amikor az egész világ arról beszél, milyen csodálatosak az anyák, nem nehéz bűnösnek és hálátlannak érezni magad ; amikor elgondolkodsz - megjegyzés: a külvilág rendszeresen ezzel okoz az emberben bűntudatot - öltöztetett, volt fedél a fejed felett, táplált (mindezek olyan dolgok, amik törvény által előírt kötelességei voltak ) , veszteni fogsz a bűntudat elleni harcban.  Ha úgy érzed, muszáj őt ünnepelned, tedd mindezt kezelhetővé ; nem akarsz több drámát azzal, hogy túlvállalod magad. 

4. VEDD ÉSZRE MAGADBAN AZ AMBIVALENCIÁT  (megjegyzés: ez a legnagyobb szívás az egészben, ami minden emberi kapcsolatot megnehezít)

Ne ragadj bele a felhajtásba, habár elvárják tőled , hogy a show része legyél, hiszen Anyák Napja van; gondold át, mivel akarsz anyukádnak előállni és mi formálja a gondolkodásodat. Ha egészen leredukálod a kapcsolatot egy telefonhívásra, vagy egy hívás nélküli üdvözlőkártyára, emlékeztesd magad az okokra, miért is választottad ezt az utat. Még így is benne lehetsz az oldódás / megoldás folyamatában, amit a könyvemben ( Daughter Detox: Recovering from an Unloving Mother and Reclaiming Your Life; ) " a konfliktus magjának" hívok. 

Ezt a központi, legbelsőbb konfliktust úgy határozom meg, mint a két folyamat között feszülő vontatott harcot, miszerint, egyre ügyesebben felismered hogy anyád sértegetve, nem tisztelve a lényed és mérgezve kezelt, és neked még mindig szükséged van  a szeretetére és a támogatására.  Ebben a kontextusban, ambivalensnek lenni teljesen normális, és nem hurcol magával se szégyent se bűntudatot, mindannak ellenére amit a társadalmi kultúra közvetít.


4 DOLOG , AMIT MEGTEHETSZ, HA NINCS MÁR KÖZTETEK KAPCSOLAT

Élénken emlékszem, úgy a húszas éveimben lehettem, amikor elidegenedtem az anyámtól és szinte átküzdöttem magam ezen a vasárnapon, miközben a barátaim kinn szórakoztak és ünnepelték az anyukájukat ; nekem fájt a magány, látva azokat az anya-lánya párokat. együtt reggelizni, és menő éttermekben nevetni. Néha magam elé képzelem a fiatalabb énem , ahogy nézi a felnőtt énem a most már felnőtt lányommal és kegyetlenül féltékeny vagyok. 

Ha nincs kapcsolat, az nem gyógyít meg ; csak teret hagy gondolkodni és lélegezni. Ezért, habár azt választottad hogy elidegeníted magad , az Anyák Napja még fájhat. 

Itt van számodra pár módszer, amivel áteshetsz ezen a napon.

1. A TÁRSADALMI NYOMÁS ELLENÉRE SE VEDD MAGADRA A SZÉGYENT

Ez nem a tiéd, hogy te birtokold, mert nem volt benned elég erő, hogy megváltoztasd azt, ahogy az anyád kezelt ; ez mindig is Róla szólt, sose Rólad, kifejezetten akkor amikor még kicsi voltál és egy fedél alatt éltetek. Az anyukádnak szeretnie, támogatnia kellett és kielégíteni az érzelmi szükségleteidet, és nem tette. Gyerekkorodban és később nem volt elég erőd megváltoztatni a kapcsolatot, és mivel megszakítottad vele a kapcsolatot, még mindig azt mutatja hogy nincs elég erőd hozzá. Csak saját magad változtathatod meg, nem mást.

. 2. HASZNÁLD ARRA A NAPOD, HOGY GYÁSZOLOD AZ ANYÁT , AKIT MEGÉRDEMELTÉL

A gyász a gyógyulás aktív része, és az Anyák Napja épp jó nap arra, hogy összerendezd, milyen anyát szerettél volna, milyenre lett volna szükséged, és kellett volna, hogy legyen. Vizualizáld ezt az anyát és add hozzá a különféle minőségeket, amik ehhez a képhez passzolnak, mint például gondoskodás, kedvesség, összehangolódás, majd ha szeretnél, írj róla. Egy teljesen másféle veszteséget  fogsz ezek után tapasztalni, a szükségleteid a középpontba kerülnek kiemelt törvényességgel.

3. DOLGOZZ A GYÓGYULÁSON ÉS AZ ÖNMAGADDAL VALÓ EGYÜTTÉRZÉSEN

Használd arra ezt a napot, hogy megünnepeld, milyen messze jutottál, és légy kedves, szeretetteli magaddal. Egy gyakorlat a könyvemből népszerű lett az olvasóim körében : válassz ki egy képet a fiatalabbik önmagadról ( ez lehet egészen kisbabakori, gyerekkori, vagy bármi más) és tölts időt azzal, hogy úgy nézed, mint egy idegen akár.  Mit látsz ebben a lányban, amit az anyukád nem látott? Egyre tisztábban és tisztábban fogod érzékelni értékességed és a benned rejlő kincseket. - megjegyzés: otthon mikor előkerültek kisgyerekkori képek, néha,  rendszeresen sírógörcsöt kaptam, nem egyszerű képeket nézegetni

4. ÜNNEPELD MAGAD

Igen, ünnepeld magad önmagad teljességében minden tökéletlenségeddel együtt és csinálj valamit amit szeretsz, vegyél magadnak valami számodra fontos, jelentőséggel bíró ajándékot : ha vannak gyerekeid, ez nem nyomja el az ő ünneplésüket; ebben csak te vagy magadnak. Mutasd meg magadnak mennyire értékeled magad és gondold is úgy. 

és...a legrosszabb esetben emlékezz, a vasárnapból egyszer csak hétfő lesz. Mindig így ismétlődik.

 

2_14847528731e728.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr6214822664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása